maanantai 13. lokakuuta 2014

Kemia 2: luku 4 Asiaa tehtävistä



Kemia 2: luku 4 Asiaa tehtävistä


Allotropialla tarkoitetaan ilmiötä, jossa alkuaine esiintyy samassa olomuodossa rakenteeltaan erilaisissa muodoissa. Eli siinä atomien keskinäinen sitoutuminen on erilainen. Stratosfäärissä auringon ultraviolettisäteily synnyttää ja tuhoaa koko ajan otsonia. Kun auringon säteily kohtaa happimolekyylin, se hajoaa kahdeksi happiatomiksi. Vapautuneet happiatomit voivat sitten sitoutua  happimolekyyleihin, jolloin muodostuu otsonimolekyylejä.

Ihmisen toiminnan seurauksena stratosfäärin otsonikerros on paikoittain ohentunut, mutta toisaalta troposfäärin otsonipitoisuudet ovat kohonneet. On siis olemassa kaksi erillistä otsoniongelmaa: elämää suojaavan otsonin kato ilmakehän ylemmissä osissa ja haitallisen otsonin lisääntyminen maanpinnalla.

Korkealla ilmakehässä oleva ”hyvä” otsoni suojaa maapalloa auringon haitalliselta ultraviolettisäteilyltä. Liiallinen UV-säteily lisää riskiä sairastua ihosyöpään tai silmäsairauksiin. Se voi myös heikentää eläinten ja kasvien vastustuskykyä eri taudeille.

Troposfäärissä eli alailmakehässä otsoni joutuu suoraan kosketukseen elollisten organismien kanssa. Koska otsonimolekyylit reagoivat helposti lähes kaikkien muiden molekyylien kanssa, ovat korkeat otsonipitoisuudet haitallisia niin kasvien solukoille kuin ihmisten ja eläinten kudoksille.

Kemialliseen otsonikatoon ovat syynä ihmisten valmistamat ja käyttämät fluoria, klooria ja bromia sisältävät orgaaniset halogeeniyhdisteet eli freonit ja halonit. Alailmakehän otsonia muodostuu mm. autojen pakokaasupäästöjen seurauksena. Myös ukonilman jälkeen ilmassa voi tuntua pistävä tuoksu, joka johtuu salamoinnin seurauksena syntyneestä otsonista. Kesällä otsoni voi aiheuttaa savusumua eli smogia suurissa kaupungeissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti