maanantai 10. marraskuuta 2014

Kemia 3: luku 1 Kemialliset reaktiot



Kemia 3: luku 1 Kemialliset reaktiot


Reaktionopeuksia tutkivaa ja niitä matemaattisesti mallintavaa kemian osa-aluetta sanotaan kinetiikaksi. Reaktion aktivoitumisenergia on se energiamäärä, joka lähtöaineiden täytyy ylittää, jotta reaktio käynnistyisi. Tätä kynnystä alentamalla reaktiota pystytään nopeuttamaan. Kemiallisen reaktion nopeutta voidaan säädellä lämpötilan, aineiden konsentraatioiden ja erilaisten katalysaattorien tai inhibiittorien avulla. Termokemiassa tutkitaan kemialliseen reaktioon liittyviä energiamuutoksia.

Sokeri liukenee nopeammin kuumaan kuin kylmään veteen, koska kuumassa vedessä sokerin molekyylihila hajoaa eli molekyylit irtoavat toisistaan helpommin. Tämä johtuu siitä, että lämpö nopeuttaa molekyylien välisten sidosten katkeamista.

Maito säilyy paremmin jääkaapissa kuin huoneen lämpötilassa, koska kylmässä maidon sisältämien bakteerien toiminta hidastuu eli entsyymit toimivat hitaammin. Pullataikinaa tehtäessä maito lämmitetään kädenlämpöiseksi, koska taikinaan lisättävän hiivan entsyymit toimivat tehokkaasti noin 37 celsiusasteen lämpötilassa, jolloin hiilidioksidia muodostuu nopeasti.
                                                                                                                                                  
Elintarvikkeiden joukkoon lisätään antioksidantteja, koska antioksidantit hidastavat tai ehkäisevät kokonaan hapen reaktioita (=hapettuminen) elintarvikkeiden eri ainesosien kanssa. Pesujauheissa on proteaasi- ja lipaasientsyymejä, koska proteaasit ovat entsyymejä, jotka nopeuttavat proteiinipitoisen lian irtoamista ja lipaasit nopeuttavat rasvatahrojen hajoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti