Kemia 3: luku 1 Kemialliset reaktiot
Reaktionopeuksia
tutkivaa ja niitä matemaattisesti mallintavaa kemian osa-aluetta sanotaan kinetiikaksi.
Reaktion aktivoitumisenergia on se energiamäärä, joka lähtöaineiden täytyy
ylittää, jotta reaktio käynnistyisi. Tätä kynnystä alentamalla reaktiota
pystytään nopeuttamaan. Kemiallisen reaktion nopeutta voidaan säädellä
lämpötilan, aineiden konsentraatioiden ja erilaisten katalysaattorien tai
inhibiittorien avulla. Termokemiassa tutkitaan kemialliseen reaktioon
liittyviä energiamuutoksia.
Sokeri
liukenee nopeammin kuumaan kuin kylmään veteen, koska kuumassa vedessä sokerin
molekyylihila hajoaa eli molekyylit irtoavat toisistaan helpommin. Tämä johtuu
siitä, että lämpö nopeuttaa molekyylien välisten sidosten katkeamista.
Maito
säilyy paremmin jääkaapissa kuin huoneen lämpötilassa, koska kylmässä maidon
sisältämien bakteerien toiminta hidastuu eli entsyymit toimivat hitaammin. Pullataikinaa
tehtäessä maito lämmitetään kädenlämpöiseksi, koska taikinaan lisättävän hiivan
entsyymit toimivat tehokkaasti noin 37 celsiusasteen lämpötilassa, jolloin
hiilidioksidia muodostuu nopeasti.
Elintarvikkeiden
joukkoon lisätään antioksidantteja, koska antioksidantit hidastavat tai
ehkäisevät kokonaan hapen reaktioita (=hapettuminen) elintarvikkeiden eri
ainesosien kanssa. Pesujauheissa on proteaasi- ja lipaasientsyymejä, koska
proteaasit ovat entsyymejä, jotka nopeuttavat proteiinipitoisen lian irtoamista
ja lipaasit nopeuttavat rasvatahrojen hajoamista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti