tiistai 23. joulukuuta 2014

Fysiikka 4 – luku 3 Energian säilyminen



Fysiikka 4 – luku 3 Energian säilyminen


Työ ja teho


Liikkuvaan kappaleeseen vaikuttava voima tekee työtä teholla

P = Fv

jossa F on kappaleeseen vaikuttava voima ja v voiman kanssa yhdensuuntainen nopeus. Kappaletta nostavan voiman kappaleeseen tekemä työ on yhtä suuri kuin kappaleen potentiaalienergian muutos:

W = mgh= ∆Ep

Nostamisessa tehty työ on nostoreitistä riippumaton. Potentiaalienergia valitun nollatason alapuolella on negatiivinen.



Liike-energia ja konservatiivinen voima


Kappaleen mekaaninen energia on

Emek = Ek + Ep

Kappaleen liikettä alkupisteestä takaisin alkupisteeseen sanotaan suljetuksi kierrokseksi. Jos voiman tekemä työ suljetulla kierroksella on nolla, voimaa sanotaan konservatiiviseksi voimaksi. Paino on konservatiivinen voima. Konservatiivisen voiman tekemä työ kappaleen liikkuessa pisteestä A pisteeseen B on tiestä riippumaton. Painon lisäksi muita konservatiivisia voimia ovat jousivoima ja sähköiseen vuorovaikutukseen liittyvä Coulombin voima.


Työn ja energian yhteys


W = ∆Ek = ½mv12 - ½mva2

Työperiaate pätee yleisesti, vaikka voima ei olisikaan vakio. Sen mukaan kokonaisvoiman tekemä työ ilmenee kappaleen liike-energian muutoksena. Mekaaninen energia säilyy, kun kappaleeseen vaikuttavat voimat ovat konservatiivisia, eli potentiaali- ja liike-energian summa on vakio:

Ek + Ep = vakio


Värähdysliikkeen energia


Jousen potentiaalienergia on Ep = ½kx2 ja värähtelijän kokonaisenergia on E = ½ kA2, kun A on värähtelyn suurin poikkeama eli amplitudi. Jousen ja värähtelevän kappaleen kokonaisenergia on

Ekok = ½kA2 = ½mvx2 + ½kx2

jossa vx on värähtelijän nopeus etäisyydellä x tasapainoasemasta.


Mekaniikan energiaperiaate


Epa + Eka + W = Epl + Ekl


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti