sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Fysiikka 6: luku 1.7 Tasavirtapiirien laskennallinen hallinta

Huom! Lamppu palaa mahdollisimman kirkkaasti, kun sen läpi kulkee mahdollisimman suuri virta. Otetaan esim kaksi lamppua. Sarjakytkennässä lamppuyhdistelmän kokonaisresistanssi on suurempi kuin rinnakytkennässä, joten niiden läpi kulkeva virta on pienempi sarjakytkennässä. Lampun palavat siis mahdollisimman kirkkaasti, kun ne kytketään rinnan.
Muista myös, että oikosulussa paristoa kuormittaa vain sen sisäinen resistanssi, jolloin napajännite U = 0 V. Vanhassa paristossa sisäisestä resistanssista johtuva jännitehäviö on suurempi kuin uudessa paristossa. Huom! jos akku on tyhjä, sen jännite on tietysti 0 V!

1.7 Tasavirtapiirien laskennallinen hallinta

Virtapiirilaskujen suoritusvaiheet
  1. Ellei kytkentäkaavioon ole merkitty sähkövirtojen suuntia, valitse ne. Olet valinnut suunnan väärin, jos laskutuloksessa virran arvo on negatiivinen.
  1. Valitse virtapiirin tarkastelusuunta joko myötä- tai vastapäivään jokaiselle silmukalle erikseen.
  1. Jos virtapiirissä on johtimien haarautumiskohtia, muodosta Kirchoffin 1.lain mukaisesti virtayhtälöt. Muistutuksena, että Kirchoffin 1. lain mukaan virtapiirissä haarautumispisteeseen tulevien sähkövirtojen summa on yhtä suuri kuin siitä lähtevien sähkövirtojen summa.
  1. Valitse suljetussa virtapiirissä lähtöpiste. Usein helpointa on kiertää virtapiiri virran oletetussa suunnassa. Potentiaalitarkastelun lähtöpisteeksi voit valita myös kohdan, jonka potentiaali on nolla.
  1. Sovella Kirchoffin 2. lakia niin moneen suljettuun virtapiiriin, että saat tarpeeksi monta yhtälöä tuntemattomien suureiden laskemiseksi. Muistutuksena, että Kirchoffin 2. lain mukaan suljetussa virtapiirissä potentiaalimuutosten summa on nolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti