keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Fysiikka 8 luku 1.1 Säteily paljastaa uutta fysiikkaa



Aineen kaksoisluonne tarkoittaa sitä, että että esim sähkömagneettinen säteily käyttäytyy joissain tilanteissa aaltomaisesti ja toisissa taas hiukkasmaisesti. Hiukkasilla on vastaavasti aaltomaisia ominaisuuksia.

Kiihtyvässä liikkeessä oleva varauksinen hiukkanen lähettää sähkömagneettista säteilyä. Edestakaista värähdysliikettä tekevät elektronit lähettävät sähkömagneettisia aaltoja. Sähkömagneettinen aalto etenee valon nopeudella. Valokin on sähkömagneettista säteilyä. Sähkömagneettinen aalto on sähkökentän ja magneettikentän säännönmukaista värähtelyä aallon etenemissuuntaan nähden kohtisuorassa tasossa.

Säteilyn aallonpituus riippuu säteilylähteestä. Aallonpituusalueita ovat
-         gammasäteily
-         röntgensäteily
-         ultraviolettisäteily
-         näkyvä valo
-         infrapunasäteily
-         radioaallot


 

Mustan kappaleen säteily


Kappaleen lähettämää sähkömagneettista säteilyä, joka muuttuu lämpötilan mukaan, kutsutaan lämpösäteilyksi. Lämpösäteilyn spektri on jatkuva, eli kappale säteilee lähes kaikilla aallonpituuksilla. Mustan kappaleen säteilyssä ovat mukana kaikki aallonpituudet. Nimitys musta kappale tulee siitä, että ideaalinen säteilylähde absorboi kaiken siihen osuvan säteilyn ja se säteilee kaikilla aallonpituuksilla. Esim Aurinko ja grillihiili ovat lähes ideaalisia mustia kappaleita. Mustan kappaleen spektri riippuu vain kappaleen lämpötilasta.

Aine emittoi ja absorboi sähkömagneettista säteilyä vain tietynsuuruisina energia-annoksina eli kvantteina. Kvantin energia on

E = hf

jossa f on säteilyn taajuus ja h Planckin vakio. Se on 6,6260755*10-34 Js eli 4,135669*10-15 eVs.


 

Valon kvanttiteoria


Valokvanttiteorian mukaan sähkömagneettinen säteily muodostuu erillisistä hiukkasmaisista osista, valokvanteista eli fotoneista. Fotonit ovat massattomia! Ne liikkuvat valon nopeudella. Fotonin energia on

E = hf = hc/λ
Fotonin liikemäärän suuruus on

p = h/λ ja suunta fotonin liikkeen suunta. Fotonin energian ja liikemäärän yhtälöitä kutsutaan Einsteinin yhtälöiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti