maanantai 26. toukokuuta 2014

Fysiikka 8 - luku 3.1 Spektrit


 
Spektri on säteilyn intensiteetin aallonpituus- tai taajuusjakauma. Spektrit voivat olla jatkuvia tai viivaspektrejä. Spektroskoopissa valo kulkee kapean raon läpi ja hajoaa spektriksi (valon diffraktio). Jokaisella alkuaineella on tunnusomainen spektrinsä, joten spektroskopiaa voidaan käyttää aineen tunnistamiseen.


Emissiospektri                                                                                        


Kaikki kappaleet lähettävät sähkömagneettista säteilyä. Aineen lähettämän valon ja muun sähkömagneettisen säteilyn spektriä kutsutaan emissiospektriksi. Se saadaan syntymään näkyvän valon aallonpituusalueella esim kuumentamalla ja hehkuttamalla ainetta. Atomi voi emittoida vain aallonpituudeltaan tietynlaiset fotonit. Siksi jokaisella aineella on oma, tyypillinen viivaspektrinsä.


Absorptiospektri


Absorptiospektri syntyy, kun kaasut absorboivat sähkömagneettista säteilyä. Kaikki absorptiospektrin spektriviivat näkyvät kaasun emissiospektrissä. Atomissa elektronille ovat mahdollisia vain tietyt energiatilat, ja spektriviivat syntyvät, kun elektroni siirtyy energiatilalta toiselle. Atomi virittyy eli elektroni siirtyy alemmalta energiatilalta ylemmälle absorboidessaan fotonin. Energiatilojen välinen energiaero määrää fotonin energian ja spektriviivan aallonpituuden. Siksi spektriviivat ovat emissio- ja absorptiospektrissä samojen aallonpituuksien kohdalla.


Vetyatomin spektri

  

 







Vetyatomin spektrin viivoja vastaavat aallonpituudet saadaan yhtälöstä



jossa Rh on Rydbergin vakio. Siirtymistä emittoituneet fotonit synnyttävät spektrisarjat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti