sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Fysiikka 8 – luku 2.2 Atomin energiatilat



Energiatasokaavio


Atomin elektroneilla on kullakin tietty kokonaisenergia, joka riippuu siitä, millä etäisyydellä ytimestä elektroni liikkuu. Atomin energiatiloja (siis elektronin energiatiloja!) kuvataan energiatasokaaviolla. Energiatasokaavioon merkitään eri pääkvanttiluvun arvoja vastaavat energiat. Tilaa, jossa atomin kokonaisenergia on pienin, kutsutaan atomin perustilaksi. Muita tiloja kutsutaan viritystiloiksi.

Esim yksielektronisen atomin kokonaisenergia on pienin, kun elektroni on pääkvanttilukua n=1 vastaavalla energiatilalla. Eli sen energia on silloin -13,6 eV.  Energiatasokaaviossa virittymistä kuvataan ylöspäin ja viritystilan purkautumista alaspäin suuntautuvilla nuolilla.



Elektronin siirtyessä alemmalta energiatilalta ylemmälle atomi absorboi energiaa ja tällöin atomi virittyy. Viritystilan purkautuessa atomi siirtyy korkeammasta energiatilasta alempaan ja atomi emittoi fotonin Fotonin energia on energiatilojen energioiden erotus. Fotonin energia on energiatilojen energioiden erotus. Viritystilan purkautuminen tapahtuu yleensä spontaanisti.

Elektronin siirtymisen voi aiheuttaa säteilykvantti tai törmäyksessä saatu energia. Jotta elektroni voi siirtyä alemmalta energiatilalta ylemmälle energiatilalle, säteilykvantin energian pitää olla näiden energiatilojen erotus.


                                                                                                                           
Atomi voi emittoida tai absorboida kvantin eli fotonin, jonka energia on

hf = Em – En

missä Em ja En ovat energiatilojen m ja n energiat (m > n). Atomi ottaa energiaa vastaan vain tietyn suuruisina kvantteina.


Vetyatomin energiatilat


Bohrin vetyatomimallin mukaan elektroni voi olla vain tietyillä energiatiloilla. Vetyatomin perustilan ja viritystilojen energiat voidaan laskea ythälöstä

En = - 13,6/n2  eV jossa n = 1,2,3,...

Vetyatomi on perustilassa, kun sen energia on pienin mahdollinen eli n = 1. Vetyatomin energiatilat ovat kvantittuneet. Vetyatomin perustilan energia on -13,6 eV eli elektronin irrottamiseen perustilassa olevasta vetyatomista tarvitaan vähintään 13,6 eV:n suuruinen energia. Tätä energiaa sanotaan vetyatomin ionisointienergiaksi.


Fluoresenssi ja fosforesenssi


Fuoresenssi-ilmiössä virittyneet molekyylit tai atomit palaavat viritystilalta perustilaan yhden tai useamman välitilan kautta välittömästi virittymisen tapahduttua ja lähettävät näkyvää valoa. Fluoresenssi päättyy siis samalla hetkellä kuin siihen kohdistuva, virityksen aiheuttava säteily päättyy.

Joissakin aineissa viritystila on pitkäikäinen, ja nämä aineet säteilevät vielä virittävän säteilyn loputtuakin. Tätä ilmiötä kutsutaan viivästyneeksi fluoresenssiksi eli fosforesenssiksi. Fluoresenssia hyödynnetään esim kaupan kassalla. Siinä setelien aitous voidaan varmistaa UV-lampun ja fluoresenssi-ilmiön avulla. Veri- ja hikijäämät loistavat UV-lampun aiheuttaman fluoresenssin takia, vaikka ne voivat olla näkymättömiä valkoisessa valossa. Tätä käytetään hyödyksi rikostutkinnassa. Yökerhoissa ja hohtokeilaushalleissa on käytössä UV-A-lamppuja, jotka saavat valkoiset vaatteet hohtamaan pimeässä.


Laser                                                                              


Stimuloidussa emissiossa virittynyt atomi stimuloidaan energialtaan oikean fotonin avulla luovuttamaan säteilykvantti. Lopputuloksena on kaksi fotonia, joilla on täsmälleen sama taajuus. Nämä fotonit saavat edelleen uusia virittyneitä atomeja purkautumaan, jolloin syntyy suuri joukko samantaajuisia fotoneja. Syntyy valoa, jota kutsutaan laservaloksi.

Stimuloitu emissio





Laseriksi kutsutaan laitetta, jossa voidaan saada aikaan stimuloitu emissio. Laserin valo on monokromaattista ja koherenttia valoa, eli sen aalloilla on sama taajuus ja vaihe. Valolla on myös suuri intensiteetti. Laseria käytetään teollisuudessa, lääketieteessä ja viihdeteollisuudessa. Blu-ray-levyjen luentaan käytetään sinistä laseria punaisen laserin sijaan. Sininen laservalo on lyhytaaltoisempaa joten sen avulla levylle voidaan tallentaa enemmän dataa.

Absorptio




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti