maanantai 23. kesäkuuta 2014

Fysiikka 8 : luku 4.3 Sidosenergia ja massavaje



Ytimen muodostavien protonien ja neutronien yhteismassa on aina suurempi kuin ytimen massa. Ytimen massavaje ∆m on ytimen rakenneosien yhteismassan ja ytimen massan erotus:

∆m = Z mp + N mn + Z me – matomi

jossa Z on protonien lukumäärä, N neutronien lukumäärä, Z elektronien lukumäärä, mp protonin massa, mn neutronin massa, me elektronin massa ja matomi atomin massa, johon sisältyy elektronien massa.

Ytimen massavajetta vastaavaa energiaa kutsutaan ytimen sidosenergiaksi EB. Se on energia, joka vapautuu, kun nukleonit sitoutuvat toisiinsa muodostaen ytimen. Jos ydin halutaan hajottaa takaisin erillisiksi nukleoneiksi, pitää ytimeen tuoda tämä sama energiamäärä. Ytimen sidosenergia on

EB = ∆mc2.

Ytimen sidosenergia on energia, joka tarvitaan hajottamaan ydin nukleoneiksi. Ytimen muodostuessa vapautuu samaa määrä energiaa. Ytimen sidososuus b on ytimen sidosenergia yhtä nukleonia kohden. Sidososuus saadaan yhtälöstä

b = EB / A

Kun lasketaan ydinreaktioissa ytimien massojen muutoksia, ytimien massojen sijasta käytetään atomien massoja, koska ytimen massaa ei voida suoraan mitata. Ydinvoima on lyhyen kantaman voima.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti