maanantai 30. kesäkuuta 2014

Fysiikka 8 luku 5.1 Radioaktiivisuus



Radioaktiivinen ydin voi hajota spontaanisti, jolloin ytimestä syntyy samalla säteilyä. Hajoamista nimitetään radioaktiiviseksi hajoamiseksi ja säteilyn eri lajeja ydinsäteilyksi. Ytimien säteilyä ei voida poistaa, hidastaa, nopeuttaa tai muutenkaan muuttaa. Säteily voi olla alfa-, beeta-, gamma- tai neutronisäteilyä.

Ionisoiva säteily on sellaista säteilyä, joka pystyy irrottamaan kohtaamistaan atomeista tai molekyyleistä elektroneja. Ionisoiva säteily on ihmiselle vaarallista, koska se voi aiheuttaa elävissä kudoksissa kemiallisia ja biologisia muutoksia. Alfa-, beeta- ja gammasäteily ovat ionisoivaa säteilyä.

Neutronisäteilyä syntyy luonnossa esim raskaiden nuklidien hajotessa kevyemmiksi nuklideiksi. Se ei ole suoranaisesti ionisoivaa säteilyä, koska neutroneilla ei ole sähkövarausta. Neutronisäteily on kuitenkin hyvin läpitunkevaa,  ja neutronin absorboiduttua ytimeen ydin yleensä lähettää gammasäteilyä, joka on ionisoivaa säteilyä. Gammasäteilyä syntyy, kun ytimen viritystila purkautuu.

Ydinreaktioissa ovat voimassa kaikki säilymislait: reaktioissa säilyvät sähkövaraus, massaluku, energia, liikemäärä ja pyörimismäärä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti