perjantai 15. elokuuta 2014

Biologia 4: Aineiden siirtyminen solukalvon läpi



Biologia 4: Aineiden siirtyminen solukalvon läpi



Aineet siirtyvät solukalvojen läpi passiivisesti tai aktiivisesti. Siirtymistapa siirtyvän aineen  ominaisuuksista ja pitoisuuseroista. Ohutsuolessa pilkkoutuneet aineet siirtyvät ensin ohutsuolen seinämän soluihin ja vasta sieltä verenkiertoon tai imusuoniin. Rasvahapot muodostavat sappisuolojen, kolesterolin ja muiden aineiden kanssa pieniä pisaroita, jotka voivat siirtyä passiivisen diffuusion avulla solukalvojen lipidikerroksen läpi.

Ohutsuolen limakalvon solujen sisällä rasvahapot ja glyseroli yhtyvät triglyserideiksi, joita peittää proteiinien muodostama kalvo. Näin niistä tulee hydrofiilisiä, ja ne pystyvät siirtymään imusuonistoon, jonka seinämät ovat läpäisevämpiä kuin hiussuonten seinämät.



Triglyseridi



Aminohapot ja monosakkaridit sekä vesiliukoiset vitamiinit siirtyvät ohutsuolen seinämän soluihin aktiivisella kuljetuksella. Seinämän soluista ne siirtyvät verenkiertoon avustetun diffuusion avulla. Rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät samaan tapaan kuin triglyseridit. Hivenaineet, kuten natrium, kalsium, fosfaatti ja magnesium, ovat sähköisesti varauteita ioneja. Ne pääsevät solukalvon läpi proteiinien muodostamien ionipumppujen ja ionikavanien kautta.


Kuva: Googlen kuvahaku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti