sunnuntai 24. elokuuta 2014

Biologia 4: luku 15 Ihmisen elämänkaari



Biologia 4: luku 15 Ihmisen elämänkaari


Lapsen syntyessä kurkunpää on yhtä alhaalla kuin muilla kädellisillä. Tämän ansiosta vauva pystyy hengittämään ja imemään maitoa yhtä aikaa. Kurkunpää laskeutuu alemmaksi noin puolentoista vuoden iässä, joten puheen tuottaminen voi alkaa vasta silloin.

Murrosikä käynnistyy, kun hypotalamus on kypsynyt ja alkaa erittämään aivolisäkkeen sukupuolihormonien eritystä kiihdyttävää hormonia GnRH. Näin follitropiinin FSH ja lutropiinin FH määrä veressä lisääntyy. Nämä hormonit käynnistävät sukupuolielinten kasvun ja sukupuolihormonien erityksen sukurauhasissa.

Pojalla LH saa aikaan mieshormonien, erityisesti testosteronin, erityksen kiveksissä. Tämän seurauksena sukupuolielimet kasvavat, ääni madaltuu, karvoitus lisääntyy ja lihakset sekä luusto kasvavat. FSH:n erittyminen käynnistää siittiöiden kehittymisen kiveksissä.

Tytöllä aivolisäkkeen FSH:n erityksen alkaminen murrosiässä käynnistää munasolujen kypsymisen ja munasarjojen estrogeenituotannon. Estrogeenin lisääntymisen seurauksena rinnat kasvavat, lantio levenee, rasvakudos lisääntyy ja kuukautiskierto alkaa. Aivolisäkkeestä erittyvä LH saa aikaan munasolun irtoamisen eli ovulaation, keltarauhasen synnyn ja progesteronierityksen alkamisen.


Kasvuhäiriöt


Kasvuhäiriöitä voi esiintyä minkä ikäisenä tahansa. Aineenvaihdunnan häiriöt, sikiöön kulkeutuvat haitalliset aineet, istukan vajaatoiminta ja virusinfektiot voivat johtaa sikiön pienikasvuisuuteen. Lisäksi puberteetin aikaistuminen voi johtaa lyhytkasvuisuuteen. Aikaistunutta puberteettia hoidetaan kasvuhormonikorvaushoidolla. Äidin diabetes aiheuttaa sikiössä liian nopeaa kasvua.

Geenimutaatiosta johtuvassa progeriassa lapsi vanhenee kymmenkertaisella nopeudella. Progeriaa sairastavat lapset ovat pienikasvuisia, heiltä puuttuvat hiukset, iho on ryppyinen ja nivelet jäykät. Progerialapset kärsivät vanhoille ihmisille tyypillisistä sairauksista, ja he kuolevat keskimäärin 13 vuoden iässä sydänkohtaukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti