Biologia 5: luku 11 Geenitekniikka on muuttanut jalostusta
Geenitekniikalla täsmäjalostetaan
Geenitekniikan
menetelmin jalostuksessa siirretään vain haluttuja geenejä ja geenejä pystytään
siirtämään myös lajirajoista välittämättä. Siirrettävä geeni voi olla peräisin
mistä tahansa eliölajista. Perinteisessä jalostuksessa geenejä saadaan
siirtymään vain sellaisten lajikkeiden, rotujen ja lajien välillä, jotka
risteytyvät keskenään. Perinteisessä jalostuksessa jalostettavaan eliöön
siirtyy myös toivottujen geenien lisäksi tuhansia tuntemattomia ja
ei-toivottujakin geenejä. Genomivalinnalla tarkoitetaan jalostuseläinten
perimän tutkimista DNA-sirujen avulla.
Muuntogeenisten kasvien viljely
Muuntogeenisiä
kasveja on kehitetty yli sadasta viljelykasvista, mutta suurin osa on vasta
tutkimusvaiheessa. Kaupallisesti viljeltyjä muuntogeenisiä kasveja ovat mm.
rapsi, puuvilla, tomaatti, sokerijuurikas, tupakka ja riisi. Monet tärkeät
viljelykasvit, kuten riisi, tuottavat runsaan sadon, mutta ovat ravintoarvoltaan
huonoja. Niissä on niukasti vitamiineja, hivenaineita tai proteiineja.
Geenitekniikan avulla pyritäänkin saamaan aikaan ravintoarvoltaan parempia
kasveja.
Muuntogeeniset
kasvit voivat auttaa maailman nälkäongelman ratkaisemisessa. Bioteknologian
avulla voidaan lisätä sadon määrää ja viljellä lajikkeita, jotka kestävät
kuivia olosuhteita ja suolaista maaperää. Ongelmana on kuitenkin, että
kehitysmaiden viljelijät joutuvat ostamaan kalliita siemeniä ja tulevat
riippuvaisiksi muuntogeenistä siemenviljaa tuottavista yhtiöistä.
Muuntogeenisten eläinten merkitys
Muuntogeenisiä
eläimiä käytetään mm. lääkeproteiinien tuottajina. Muuntogeenisten
tuotantoeläinten tuottaminen on erittäin kallista ja hidasta. Muuntogeenisyyden
vaikutuksia eläinten hyvinvointiin, käyttäytymiseen ja rakenteeseen ei ole
vielä tutkittu riittävästi. On myös selvitettävä, mitä ekologisia vaikutuksia
muuntogeenisillä eläimillä voisi olla, jos ne karkaisivat luontoon.
Muuntogeeninen ravinto
Ruokaa,
jonka raaka-aineena on käytetty muuntogeenisiä eliöitä, kutsutaan
muuntogeeniseksi ravinnoksi tai geeniruuaksi. Muuntogeeniset elintarvikkeet
käyvät läpi tiukan lupamenettelyn, ennen kuin ne pääsevät EU-alueella
kaupalliseen levitykseen. EU:ssa hyväksyttyjä gm-tuotteita ovat maissi, soija,
peruna, sokerijuurikas, rapsi, hiivakannat ja bakteeriproteiinit. Jokainen
jäsenvaltio voi itse kieltää myös nämä. EU:ssa muuntogeenisiä ainesosia
sisältävien tuotteiden etiketeissä on ilmoitettava muuntogeenisyydestä.
Merkintää ei kuitenkaan tarvita silloin, kun itse tuote ei sisällä
muuntogeenisiä ainesosia, eli esim jos eläimille on syötetty muuntogeenistä
rehua.
Muuntogeenisen
ravinnon mahdollisena terveyshaittana pidetään yllättäviä allergisia
reaktioita. Muuntogeenistä ravintoa vastustetaan myö siksi, että sitä pidetään
epäluonnollisena, eikä ihmisen toimintaa eliöiden muokkaajana siksi hyväksytä. Pidetään
mahdollisena, että muuntogeeniset kasvit leviävät luontoon, jolloin ne voisivat
risteytyä lähellä kasvavien samanlajisten viljelykasvien tai luonnonvaraisten
sukulaislajien kanssa.
Vaikuttaako jalostus biologiseen monimuotoisuuteen?
Yhtenä
bioteknologian uhkana on pidetty muuntogeenisten elöiden karkaamista luontoon
ja siitä aiheutuvia ennalta arvaamattomia seurauksia. Muuntogeeniset yksilöt
voivat olla kilpailukykyisempiä kuin luonnonvaraiset yksilöt. Tällöin ne
vaikuttaisivat koko ekosysteemiin. Kilpailukykyisempänä muuntogeeninen kasvi
syrjäyttäisi luonnonvaraisen kannan.
Jalostus
kaventaa lajin sisäistä geneettistä monimuotoisuutta, mikä voi lisätä pitkälle
jalostettujen yksilöiden sairastumista ja heikentää niiden hedelmällisyyttä.
Vanhojen maatiaisrotujen ja –lajikkeiden säilyttäminen onkin tärkeää. Niillä
voi olla sellaisia ominaisuuksia, joita tarvitaan tulevaisuuden jalostuksessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti