maanantai 21. heinäkuuta 2014

Fysiikka 1 – luku 2 Kokeellisuus



     

Suureella tarkoitetaan ilmiön, kappaleen tai aineen mitattavissa olevaa ominaisuutta. Suureita ovat esim nopeus, aika ja massa. Tietyillä suureilla on sekä suuruus että suunta. Tällaisia suureita kutsutaan vektorisuureiksi. Suureita, joilla on vain suuruu, kutsutaan skalaarisuureiksi. Yksiköiden erityisnimeä käytetään aina, kun sellainen on.

Merkitseviä numeroita ovat kaikki luvut, paitsi kokonaislukujen lopussa olevat nollat ja desimaalilukujen alussa olevat nollat. Laskujen välivaiheissa on käytettävä vähintään kahta (mieluummin useampaa) merkitsevää numeroa enemmän kuin lopputuloksessa. Fysiikan laskuissa on aina merkittävä kaikkiin välivaiheisiin näkyviin suureiden yksiköt ja vastaus on ilmoitettava oikealla tarkkuudella.

Suoraviivainen eli lineaarinen malli on fysiikan yksinkertaisin graafinen malli. Kuvaajan avulla voidaan interpoloida eli määrittää arvoja mittauspisteiden välillä. Kuvaajaa voidaan joskus jatkaa äärimmäisten havaintopisteiden ulkopuolelle eli ekstrapoloida. Vedessä ilmakuplat nousevat ylöspäin, koska ilman tiheys on pienempi kuin veden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti