perjantai 4. heinäkuuta 2014

Fysiikka 8 luku 6.3 Säteilyturvallisuus



Efektiivinen annos kuvaa säteilyn vaikutusta ihmisen elimistöön. Se ilmaisee säteilyn aiheuttaman terveydellisen kokonaishaitan. Efektiivisen annoksen yksikkö on 1 Sv (Sievert). Efektiivisen annoksen suuruuteen vaikuttavat mm. säteilylaji, säteilyn kokonaisenergia, yksittäisten hiukkasten liike-energiat, gamma- ja röntgensäteilyn aallonpituus sekä säteilylle altistunut kehon osa.

Efektiivistä annosta ei voida suoraan mitata, vaan se lasketaan edellä luetelluista seikoista. Alfasäteily on noin 20 kertaa haitallisempaa kuin gammasäteily. Säteilyn riskit ovat suurimmat sellaisissa elimissä, joissa tapahtuu solujen jakaantumista. Tällaisia elimiä ovat esim punainen luuydin, rintarauhaset, keuhkot ja mahalaukun seinämät.

Luonnossa esiintyvä, ihmisen toimista riippumaton säteily ja avaruudesta tuleva säteily ovat taustasäteilyä. Jos säteilyltä on suojauduttava nopeasti  esim ydinvoimalaitoksessa tapahtuneen onnettomuuden takia, annetaan yleinen hälytysmerkki. Tällöin ihmisten on siirryttävä sisätiloihin ja noudatettava radiossa, televisiossa tai internetissä annettavia viranomaisten ohjeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti