maanantai 21. heinäkuuta 2014

Fysiikka 1 – luku 3: Liike



                                                              

Fysiikassa liike on aina suhteellista, liikettä jonkin vertailukohdan suhteen. Suoraviivaista liikettä sanotaan yksiulotteiseksi liikkeeksi. Tasoliikettä eli kaksiulotteista liikettä on esim tietokoneen hiiren liike hiirimatolla. Kalan uiskentelu akvaariossa on esimerkki kolmiulotteisesta liikkeestä.


3.1 Vauhti ja nopeus


Arkikielessä nopeutta ja vauhtia ei erotella toisistaan, vaan niillä tarkoitetaan samaa asiaa. Fysiikassa nopeuden ja vauhdin merkitys on kuitenkin erilainen. Vauhti kuvaa liikettä silloin, kun liikkeen suuntaan ei kiinnitetä huomiota ja vain kuljetun matkan pituudella on merkitystä. Esim kun juoksija juoksee kilpailussa, liikkeen suunnalla ei ole merkitystä, vaan ainoastaan sillä, miten vauhdikkaasti juoksija on juossut. Jos taas haluamme analysoida kuulantyöntäjän työntöä, meidän on tunnettava se vauhti, jonka kuula saa työntäjän kädestä sekä liikkeen suunta. Silloin puhumme kuulan nopeudesta eikä vauhdista.

Nopeustarkasteluissa siirtymä ja kuljettu kokonaismatka eivät välttämättä ole samat. Jos liike tapahtuu koko ajan suoraviivaisesti samaan suuntaan, siirtymä on yhtä suuri kuin kappaleen kulkema kokonaismatka. Tällöin keskivauhti ja keskinopeus ovat yhtä suuret.

Suunnaltaan muuttuvassa liikkeessä, esim edestakaisessa liikkeessä, keskinopeus ei vastaa tavanomaista käsitystä nopeudesta. Aina kun kappale palaa lähtökohtaansa, sen SIIRTYMÄ on nolla. Tällöin keskinopeus on nolla riippumatta siitä, miten kaukana kappale on käynyt tai miten nopeasti se on liikkunut. Samoin jos kierrät urheilukentän radan ympäri, keskinopeutesi on nolla, koska palaat lähtöpisteeseesi. Muistisääntö: nopeus nolla ja vauhti vie!


3.2 Kiihtyvyys

                                                                                                                        
Kiihtyvyydellä tarkoitetaan nopeuden muutosta aikayksikössä. Kappaleilla, joiden ilmanvastus on pieni, on massasta riippumatta sama kiihtyvyys, joka on likimain yhtä suuri kuin gravitaation aiheuttama putoamiskiihtyvyys g. Putoamiskiihtyvyyden arvo on suurin navoilla ja pienin päiväntasaajalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti