lauantai 5. heinäkuuta 2014

Fysiikka 8 luku 8.2 Alkeishiukkaset



Hadronit


Alkeishiukkasilla tarkoitetaan perushiukkasia ja kvarkeista muodostuneita hiukkasia, hadroneja. Kvarkit ovat vahvan vuorovaikutuksensa takia AINA toisiinsa sitoutuneita ja muodostavat protoneita, neutroneita ja muita hiukkasia. Hadronit jaetaan baryoneihin ja mesoneihin. Protoni ja neutroni ovat kaksi kevyintä baryonia. Hadroneista vain protoni on pysyvä hiukkanen, muut hajoavat itsestään.


Antihiukkanen ja antiaine


Antihiukkasista voi syntyä atomeja samalla tavalla kuin hiukkasistakin. Antihiukkasista muodostunutta ainetta kutsutaan antiaineeksi. Jokaisella perushiukkasella on antihiukkanen. Sillä on sama massa kuin hiukkasella, mutta se eroaa hiukkasesta joidenkin muiden ominaisuuksiensa osalta. Esim sen varaus on vastakkainen kuin hiukkasen varaus. Kun antihiukkanen ja hiukkanen kohtaavat, ne annihiloituvat. Annihilaatiossa kummankin massaan sitoutunut energia vapautuu sähkömagneettisen säteilyn energiana, kahtena fotonina:

e+ + e- à


PET-kuvaus                                                                                    


PET-kuvausta eli positroniemissiotomografiaa käytetään syöpätautien levinneisyyden selvittämisessä ja taudin uusiutumisen toteamisessa. Kyseinen kuvaus perustuu annihilaatioon. Siinä elimistöön ohjattu beetaplus-aktiivinen isotooppi tuottaa hajotessaan positronin, joka annihiloituu elektronin kanssa ja syntyy fotoneita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti