perjantai 4. heinäkuuta 2014

Fysiikka 8 luku 7.2 Fissio ja fuusio



Fissio


Fissiossa vapautuu ydinenergiaa, kun raskaat ytimet halkeavat keskiraskaiksi ytimiksi. Ydinvoimalaitosten energiantuotanto perustuu fissioon. Fissioreaktio voidaan saada aikaan pommittamalla raskaita ytimiä neutroneilla. Varauksettomat neutronit pääsevät helposti vuorovaikutukseen ytimen kanssa, jolloin ydin voi siepata neutronin ja sieppaajanuklidi muuttuu saman alkuaineen eri isotoopiksi. Syntynyt ydin voi hajota radioaktiivisesti esim lähettämällä beetamiinushiukkasen. Uusi ydin voi myös jäädä värähtelevään tilaan, mikä voi johtaa ytimen halkeamiseen kahdeksi keskiraskaaksi ytimeksi.

Sellaisia neutroneja, joiden nopeus vastaa lämpöliikkeessä olevien hiukkasten nopeutta, kutsutaan hitaiksi eli termisiksi neutroneiksi. Nopeat neutronit eivät yleensä aiheuta uraaniytimen halkeamista. Reaktioyhtälössä väliydin merkitään hakasulkeisiin.


Fuusio                                                             


Fuusiossa kaksi kevyttä ydintä liittyvät yhteen yhdeksi ytimeksi. Auringon ja muiden tähtien energia on peräisin niiden sisuksissa tapahtuvista fuusioista. Helpoimmin fuusioituvia ytimiä ovat vedyn raskaat isotoopit deuterium ja tritium.

Jotta nykytekniikalla saataisiin aikaan toimiva fuusioreaktori, pitäisi fuusioreaktorissa ytimistä ja vapaista elektroneista koostuvan plasman lämpötilan olla noin 108 K, jotta ytimillä olisi fuusion aikaansaamiseksi riittävän suuri lämpöliikkeen liike-energia.  

Lisäksi plasman tiheyden pitäisi olla suuri, jotta fuusioitumista tapahtuisi energian tuottamisen kannalta riittävästi. Plasman pitäisi myös pysyä irti reaktorin seinämistä. Nykytekniikalla plasmaa ei pystytä hallitsemaan näin korkeissa lämpötiloissa niin, että fuusio tuottaisi taloudellisesti kannattavaa energiaa.

Toimivan fuusioreaktorin etuja olisivat suuri energiantuotto, polttoaineen riittävyys (luonnon veden deuterium) ja edullisuus sekä se, ettei synny radioaktiivista polttoainejätettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti