torstai 3. heinäkuuta 2014

Fysiikka 8 – luku 6.1 Aktiivisuus ja hajoamislaki


Aktiivisuus


Aineen radioaktiivisten ytimien määrä vähenee hajoamisten myötä, joten säteily heikkenee ajan kuluessa. Aktiivisuus kuvaa ytimien hajoamisnopeutta. Radioaktiivisen näytteen keskimääräinen aktiivisuus on ydinten hajoamisten lukumäärä aikayksikössä:

A = - ∆N / ∆t

jossa ∆N on ytimien määrän muutos ja ∆t hajoamisiin kulunut aika. Aktiivisuuden yksikkö on 1 1/s eli 1 Bq. Jos näytteen aktiivisuus on 1 Bq, näytteessä tapahtuu  keskimäärin yksi hajoaminen sekunnissa. Radioaktiivisen näytteen hetkellinen aktiivisuus on

A = λN

jossa λ on hajoamisvakio. Hajoamisvakion yksikkö on 1 1/s. Hajoamisvakio on kullekin radioaktiiviselle isotoopille ominainen. Radioaktiivisuus ei vähene eikä puoliintumisaika lyhene, jos radioaktiivisia aineita esim poltetaan.


Hajoamislaki


Radioaktiivisten ydinten lukumäärä hetkellä t on

N = N0e-λt


jossa N0 on ydinten lukumäärä hetkellä t = 0 ja λ on hajoamisvakio. Radioaktiivisen näytteen aktiivisuus hetkellä t on

A = A0e-λt

jossa A0 on ydinten lukumäärä hetkellä t = 0. Hajoamislaki pätee tietylle radioaktiiviselle isotoopille, ei sellaiselle näytteelle, joka sisältää useita radioaktiivisia isotooppeja.


Puoliintumisaika


Yhden puoliintumisajan T½  kuluttua noin puolet ytimistä on hajonnut. Jäljellä olevien ytimien määrä on noin N = N0 / 2 eli N0e-λT½. Puoliintumisaika on:

T½ = ln2  / λ




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti