Biologia 5: luku 1 Bioteknologiassa hyödynnetään eliöitä tai niiden osia
Bioteknologialla
tarkoitetaan sellaista tekniikkaa, jossa käytetään apuna eliöitä, soluja sekä
solujen osia tai molekyylejä, kuten DNA:ta. Esim bakteerien, hiivojen ja
homeiden avulla voidaan valmistaa leipää, juustoja, viiniä ja olutta. Bioteknologiassa
tarvitaan tietoa monilta biologian osa-alueilta, joista tärkeimpiä ovat
genetiikka, mikrobiologia, molekyylibiologia ja solubiologia.
Biotekniikan
tärkeimmät innovaatiot ovat lääketieteessä, elintarviketuotannossa,
maataloudessa ja ympäristönsuojelussa. Bioteknologian kehitys luo
mahdollisuuksia kestävän kehityksen turvaamiseen ja edistämiseen. Bioteknologian
vakavimpana uhkana pidetään bioaseiden kehittämistä. Bioaseina voidaan käyttää
mikrobeja tai niiden valmistamia myrkkyjä. Bioaseiden käyttö, valmistus ja
säilyttäminen on jo pitkään ollut kiellettyä kansainvälisin sopimuksin.
Proteomiikassa
tutkitaan proteiinien rakennetta, merkitystä ja niiden välisiä
vuorovaikutuksia. Proteiinien tuntemuksen avulla voidaan ymmärtää esim solujen
välistä viestintää ja kehittää tämän tiedon avulla entistä tehokkaampia
lääkkeitä.
Systeemibiologiassa
tarkastellaan geenejä sekä proteiinien vuorovaikutuksia toisiinsa ja
ympäristöönsä. Se voi olla avain esim syöpien hoitoon. Bioinformatiikka
puolestaan käyttää apunaan matematiikan, tietojenkäsittelyn ja tilastotieteen
menetelmiä. Bioinformatiikan avulla voidaan tulevaisuudessa korvata työläitä ja
pitkäkestoisia laboratoriokokeita tietokonemallinnuksella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti