perjantai 26. syyskuuta 2014

Biologia 5: luku 1 Bioteknologiassa hyödynnetään eliöitä tai niiden osia



Biologia 5: luku 1 Bioteknologiassa hyödynnetään eliöitä tai niiden osia


Bioteknologialla tarkoitetaan sellaista tekniikkaa, jossa käytetään apuna eliöitä, soluja sekä solujen osia tai molekyylejä, kuten DNA:ta. Esim bakteerien, hiivojen ja homeiden avulla voidaan valmistaa leipää, juustoja, viiniä ja olutta. Bioteknologiassa tarvitaan tietoa monilta biologian osa-alueilta, joista tärkeimpiä ovat genetiikka, mikrobiologia, molekyylibiologia ja solubiologia.

Biotekniikan tärkeimmät innovaatiot ovat lääketieteessä, elintarviketuotannossa, maataloudessa ja ympäristönsuojelussa. Bioteknologian kehitys luo mahdollisuuksia kestävän kehityksen turvaamiseen ja edistämiseen. Bioteknologian vakavimpana uhkana pidetään bioaseiden kehittämistä. Bioaseina voidaan käyttää mikrobeja tai niiden valmistamia myrkkyjä. Bioaseiden käyttö, valmistus ja säilyttäminen on jo pitkään ollut kiellettyä kansainvälisin sopimuksin.

Proteomiikassa tutkitaan proteiinien rakennetta, merkitystä ja niiden välisiä vuorovaikutuksia. Proteiinien tuntemuksen avulla voidaan ymmärtää esim solujen välistä viestintää ja kehittää tämän tiedon avulla entistä tehokkaampia lääkkeitä.

Systeemibiologiassa tarkastellaan geenejä sekä proteiinien vuorovaikutuksia toisiinsa ja ympäristöönsä. Se voi olla avain esim syöpien hoitoon. Bioinformatiikka puolestaan käyttää apunaan matematiikan, tietojenkäsittelyn ja tilastotieteen menetelmiä. Bioinformatiikan avulla voidaan tulevaisuudessa korvata työläitä ja pitkäkestoisia laboratoriokokeita tietokonemallinnuksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti