lauantai 6. syyskuuta 2014

Fysiikka 2 – luku 1 Lämpöopin perusteet



Fysiikka 2 – luku 1 Lämpöopin perusteet


Atomi pysyy koossa sähkömagneettisen vuorovaikutuksen ansiosta. Tuulet ovat ilmanvirtauksia, jotka syntyvät eri alueilla olevista, lämpötilaerojen aiheuttamista ilmanpaine-eroista. Lämpötila ja paine vaikuttavat aineen olomuotoon ja tilavuuteen. Termodynaaminen systeemi on

-         eristetty, jos se ei vaihda ympäristönsä kanssa ainetta eikä energiaa. Eristetty systeemi ei siis ole vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa
-         suljettu, jos se vaihtaa ympäristönsä kanssa energiaa muttei ainetta
-         avoin, jos se vaihtaa ympäristönsä kanssa sekä ainetta että energiaa

Absoluuttisen lämpötila-asteikon peruslämpötiloina ovat alin mahdollinen lämpötila eli ns. absoluuttinen nollapiste (0 K) sekä tarkasti mitattavissa oleva veden kolmoispiste (273,16 K). Absoluuttinen nollapiste on lämpötilan teoreettinen alaraja, jota ei voida koskaan saavuttaa, koska siinä aineen rakenneosasten liike olisi kokonaan pysähtynyt eikä niin voi olla.

Merenpinnan tasolla maapallon ympärillä olevassa ilmakehässä vallitsee noin 100 kPa:n paine. Tätä painetta kutsutaan ilmanpaineeksi. Normaali ilmanpaine on 101 325 Pa = 1,013 bar = 760 mmHg. Painetta, joka johtuu nesteeseen tai kaasuun kohdistuvasta painosta, kutsutaan hydrostaattiseksi paineeksi. Levossa olevan nesteen vapaa pinta asettuu GRAVITAATION vaikutuksesta vaakasuoraan.

Liikuttaessa hissillä hyvin pitkän matkan nopeasti, voivat korvat mennä lukkoon. Hissin liikkuessa ympäristön ilmanpaine on erilainen kuin välikorvassa oleva paine. Välikorvan paine ei ehdi sopeutua ympäristön paineeseen, jos liikutaan nopeasti ylös tai alas. Jos paine-ero on suuri, voi korvassa tuntua kipua. Haukottelu tai nieleskely voi auttaa, koska silloin korvatorvi voi avautua ja paine-ero tasoittuu.

Hydraulisen nosturin toiminta perustuu siihen, että neste on lähes kokoonpuristumatonta ja nesteessä vallitsee kaikkialla sama paine joka suuntaan. Näin ollen kumpaankin säiliössä olevaan mäntään kohdistuu sama paine, jolloin p = F1/A1 ja p=F2/A2. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti