Kemia 1: luku 7 Solujen tärkeät orgaaniset yhdisteet
Hiilihydraattien kemiaa
Glukoosi
on aldoosisokeri, sillä se sisältää aldehydiryhmän (katso sen avoketjuista
kaavaa!). Fruktoosin rakenteessa on sen sijaan ketoryhmä, eli se kuuluu
ketooseihin. Hiilihydraatit jaetaan sokereihin ja polysakkareihin ja
polysakkaridit edelleen varasto- ja rakennepolysakkarideihin. Sokereita ovat
monosakkaridit ja disakkaridit. Polysakkarideissa on sen sijaan usein satoja
tai tuhansia sokeriyksiköitä. Tärkkelys on kasvien varastopolysakkaridi ja
selluloosa tavallisin kasvien rakennepolysakkaridi. Fotosynteesissä
hiilidioksidista ja vedestä syntyy glukoosia ja happea.
Di-
ja polysakkaridit muodostuvat siten, että kahden tai useamman monosakkaridin
hydroksyyliryhmät liittyvät yhteen ja samalla lohkeaa vettä. Muodostuva sidos
on kemiallisesti samanlainen kuin eetterissä esiintyvä happisilta. Kaikki
sokerit esiintyvä vesiliuoksessa myös rengasrakenteena. Happi on osa tätä
rengasrakennetta, ja tällöin molekyyliä kutsutaan heterosykliseksi yhdisteeksi!
Niin! vaikkei siinä renkaassa olekaan kaksoissidoksia niin se on silti
heterosyklinen tuon happiatomin takia!
glukoosi
+ fruktoosi = sakkaroosi
glukoosi
+ galaktoosi = laktoosi
Laktoosin
hajoaminen tapahtuu elimistössä laktaasi-entsyymin avulla. Jos tämä entsyymi
puuttuu eli henkilöllä on laktoosi-intoleranssi, maitoasokeri ei hajoa
normaalisti. Sen takia se kulkeutuu paksusuoleen, missä bakteerit hajottavat
sitä hiilidioksidiksi ja erilaisiksi orgaanisiksi hapoiksi. Tämän seurauksena
ovat ilmavaivat, mahakivut ja usein myös ripuli.
Rasvat ovat kemialliselta rakenteeltaan estereitä
Lipidejä
ovat esim rasvat, kolesteroli, rasvaliukoiset vitamiinit ja steroidihormonit. Rasvat
ovat kemialliselta rakenteeltaan glyserolin ja rasvahappojen estereitä. Kolmiarvoisena
alkoholina glyseroli voi liittyä esterisidoksilla yhteen, kahteen tai kolmeen
rasvahappomolekyyliin. Siksi puhutaankin mono-, di- tai triglyserideistä.
Rasvahapot
voivat olla joko tyydyttyneitä tai tyydyttymättömiä. Tyydyttyneissä
rasvahapoissa hiiliatomien välillä on vain yksinkertaisia kovalenttisia
sidoksia. Monotyydyttymättömissä rasvahapoissa hiiliatomien välillä on vain
yksi kaksoissidos ja polytyydyttymättömissä rasvahapoissa kaksi tai useampi.
Ihmisen
elimistö ei kykene valmistamaan polytyydyttymättömiä rasvahappoja, vaan niitä
on saatava ravinnosta. Tällaisia essentiellejä eli elämälle välttämättömiä
rasvahappoja ovat mm. linoleenihappo ja linolihappo. Nämä ovat
omega-rasvahappoja, jotka ovat välttämättömiä mm. aivojen normaalille
kehitykselle ja toiminnalle.
Koska
rasvat ovat erilaisten rasvahappojen estereitä, niillä ei ole tarkkaa
sulamispistettä. Siksi ne sulavat ja pehmenevät vähitellen, eli ne ovat
amorfisia aineita. Mitä enemmän rasvamolekyyli sisältää tyydyttymättömiä
rasvahappoja ja siten kaksoissidoksia, sitä alhaisempi on sen sulamispiste.
Siksi kasviöljyt ovat huoneenlämmössä nesteitä. Eläinrasvat puolestaan
sisältävät paljon tyydyttyneitä rasvahappoja, joten ne ovat huoneenlämmössä
kiinteitä eli ne ovat ns. kovia rasvoja.
Margariinia
valmistettaessa kasviöljyjä kovetetaan liittämällä hiiliatomien välisiin
kaksoissidoksiin vetyä, jolloin osa öljyn rasvahapoista muuttuu tyydyttyneiksi
ja rasva kovettuu. Kovetetut kasvirasvat voivatkin sisältää runsaasti
terveydelle haitallisia trans-rasvahappoja.
Aminohapot ja proteiinit
Aminohapot
ovat yhdisteitä, joissa on samassa molekyylissä sekä aminoryhmä -NH2 että karboksyyliryhmä -COOH. Kaikki
proteiineissa esiintyvät aminohapot ovat. ns. 2-aminohappoja, eli niissä amino-
ja karboksyyliryhmä ovat liittyneet aina samaan hiiliatomiin eli
karboksyyliryhmästä lukien toiseen hiiliatomiin. Tällaisesta rakenteesta
käytetään myös nimistystä α-aminohappo.
Aminoryhmä
voi sijaita myös eri hiilessä kuin karboksyyliryhmä. Tällaisia aminohappoja
ovat esim beeta-alaniini ja gamma-aminovoihappo. Ne toimivat välittäjäaineina
hermokudoksessa. Gamma-aminovoihappoa käytetään väärin myös huumausaineena.
Aminohapoilla
on muihin orgaanisiin yhdisteisiin verrattuna korkea sulamispiste. Se johtuu
siitä, että aminohappomolekyylit esiintyvät kahtaisioneina. Hapan
karboksyyliryhmä on luovuttanut protonin emäksiselle aminoryhmälle, jolloin
molekyyliin on syntynyt sekä negatiivinen että positiivinen varaus. Negatiivisten
ja positiivisten varausten väliset sähköiset vetovoimat sitovat kahtaisionit
tiukasti yhteen ionisidoksin, mikä selittää aminohappojen korkean
sulamispisteen. Kahtaisionirakenteen takia aminohapot liukenevat hyvin veteen
mutta huonosti poolittomiin liuottimiin, kuten bensiiniin. Liukoisuuteen
vaikuttaa osaltaan myös aminohapon sivuketjun rakenne ja molekyylikoko.
Elimistön
proteiinit voivat olla rakenneproteiineja tai toiminnallisia proteiineja.
Tärkein ihmisen rakenneproteiini on kollageeni. Toiminnallisia proteiineja ovat
esim entsyymit ja proteiinihormonit. Proteiinihormoneista tunnetuin on veren
sokeripitoisuutta säätelevä insuliini. Entsyymit toimivat solujen kemiallisten
reaktioiden katalyytteinä.
Nukleiinihapot
Nukleiinihapot
sisältävät perimämme kemian. Perimämme geneettinen tieto on koodautunut tumassa
olevaan DNA-molekyyliin. Lisäksi soluissamme on RNA-molekyylejä. Niitä on
kolmea erilaista; mRNA, tRNA ja rRNA. mRNA siirtää geneettisen tiedon tumasta
solulimaan ja tRNA ja rRNA muuttavat tämän tiedon proteiinien
primäärirakenteeksi eli aminohappojärjestykseksi soluliman ribosomien pinnalla.
Sekä
DNA- että RNA-molekyylit ovat nukleotideista koostuvia polymeerejä. Yksittäinen
nukleotidi sisältää aina sokerimolekyylin, fosfaattiosan ja orgaanisen
typpiemäksen. RNA-molekyylin sokerina on riboosi ja DNA-molekyylin
deoksiriboosi. Typpipitoisia emäksiä on viisi erilaista. DNA:ssa esiintyy
adeniinia, guaniinia ja sytosiinia ja tymiiniä. RNA:ssa on kolme samaa emästä
kuin DNA:ssa, mutta tymiini on aina korvautunut urasiililla.
Nukleotidit
liittyvät toisiinsa atomien välisillä kovalenttisilla fosfoesterisidoksilla.
Lisäksi DNA eroaa RNA:sta vielä siten, että DNA esiintyy kaksoiskierteisenä ja
RNA yksijuosteisena ketjuna. DNA:n kaksoiskierre muodostuu typpiemästen
välisillä vetysidoksilla. Niissä adeniinin ja tymiinin välille muodostuu aina
kaksi vetysidosta ja sytosiinin ja guaniinin välille kolme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti