torstai 4. syyskuuta 2014

Höpinää tehtävistä



Asiaa tehtävistä


Hiilivetyjä voidaan hyödyntää polttoaineina, koska niiden palamisreaktiot ovat eksotermisiä eli niiden palamisreaktioissa vapautuu energiaa. Hiilivetyjen poltosta aiheutuu kuitenkin ympäristöongelmia, koska niitä poltettaessa ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvaa, mikä voimistaa kasvihuoneilmiötä.


Nitroyhdisteet


Nitroyhdisteitä käytetään lääkeaineiden, hyönteismyrkkyjen ja räjähdysaineiden valmistukseen. Lisäksi nitroyhdisteet ovat hyviä liuottimia, ja esim nitrometaania käytetään polttoaineena kiihdytyskilpailuautoissa. Trinitrotolueeni eli TNT on käytetyin sotilasräjähde. Se kestää pitkääkin säilytystä, ei liukene veteen eikä räjähdä helposti itsestään.


Glyserolinitraatti – räjähde ja lääke


Kun glyseroli reagoi typpihapon ja rikkihapon kanssa muodostaen nestettä, syntyy glyserolinitraattia eli nitroglyseriiniä. Se räjähtää kuumennettaessa. Kun sitä imeytetään piimaahan, se ei räjähdä ilman sytytyslankaa. Näin syntyi dynamiitti. Nitroglyseriiniä käytetään myös rasitusrintakivun hoidossa, koska se rentouttaa verisuonten sileät lihakset ja laajentaa verisuonia, jolloin veri pääsee virtaamaan sydämeen vapaammin. Rasitusrintakipu nimittäin johtuu siitä, ettei veri pääse virtaamaan sydämeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti