Fysiikka 2: luku 5 Olomuodot
Aine
voi esiintyä kolmessa olomuodossa eli faasissa: kiinteänä aineena, nesteenä ja
kaasuna. Yhdeksi olomuodoksi voidaan katsoa myös plasma, jossa kuuman aineen
atomeilta on irronnut elektroni tai elektroneja. Plasmassa on elektroneja ja
ioneja. Aineen olomuoto riippuu sen tilanmuuttujista eli paineesta,
tilavuudesta ja lämpötilasta.
Olomuodon
muutoksissa sitoutuu tai vapautuu energiaa. Kun aineeseen tuodaan energiaa, sen
lämpötila kohoaa, mikäli sen olomuoto ei muutu. Olomuodon muutoksissa aineen
lämpötila pysyy muuttumattomana.
Kappaleen
lämpötila riippuu sen rakenneosasten lämpöliikkeestä. Kiinteissä aineissa,
joissa atomit ovat järjestäytyneet tiiviiksi rakenteiksi, ja nesteissä aineiden
rakenneosaset ovat jatkuvassa värähdysliikkeessä. Värähdysliike on mahdollista
vain, kun aineen rakenneosaset ovat sitoutuneet toisiinsa. Kaasujen
rakenneosasten lämpöliike on etenemistä, pyörimistä ja törmäyksiä, ei
värähdysliikettä. Kun paine on vakio, aineen lämpötila ei muutu olomuodon
muutosten aikana.
Faasikaavio
Faasikaavio
on malli, jonka avulla voidaan ennustaa, mitä aineelle tapahtuu lämpötilan tai
paineen tai molempien muuttuessa. Faasikaaviolla kuvataan aineen eri olomuotoja
(T,p)-koordinaatistossa eli eri paineissa ja lämpötiloissa. Tasapainokäyrillä
kaksi olomuotoa on tasapainossa keskenään. Esim aineen sulamiskäyrällä kiinteä-
ja nestefaasi ovat tasapainossa eli esiintyvät yhtä aikaa. Höyrystymiskäyrällä
neste- ja kaasufaasi ovat tasapainossa ja sublimoitumiskäyrällä kiinteä- ja
kaasufaasi ovat tasapainossa.
Faasikaavio.
Kuva googlen kuvahaku.
Faasikaaviossa
tasapainokäyrät kohtaavat pisteessä, jota kutsutaan kolmoispisteeksi.
Kolmoispisteen lämpötilassa ja paineessa kaikki kolme olomuotoa ovat
tasapainossa ja aine voi esiintyä samanaikaisesti kaikissa kolmessa
olomuodossaan. Veden kolmoispiste on tarkasti mitattavissa. Absoluuttisen
lämpötila-asteikon eli kelvinasteikon toiseksi peruspisteeksi on valittu veden
kolmoispisteen lämpötila, jolle on sovittu 273,16 K. Toinen peruspiste on
absoluuttinen nollalämpötila. Molemmat peruspisteet ovat olosuhteista
riippumattomia, toisin kuin esim celsiusasteikon peruspisteet eli veden
sulamis- ja kiehumispisteet, jotka riippuvat paineesta.
Faasikaavion
höyrystymiskäyrä päättyy kriittiseen pisteeseen, joka on kullekin aineelle
ominainen lämpötilan (kriittinen lämpötila) ja paineen (kriittinen paine)
yhdistelmä. Kriittistä pistettä korkeammissa lämpötiloissa ja paineissa
nestemäisen ja kaasumaisen olomuodon raja häviää.
Kun
kyse on vedestä, voidaan täsmentää käsitteet höyry ja kaasu. Jos kaasumaisen
veden lämpötila on alempi kuin sen kriittinen lämpötila, vettä sanotaan
höyryksi. Jos taas kaasumaisen veden lämpötila on korkeampi kuin sen kriittinen
lämpötila, puhutaan kaasusta.
Höyrystyminen
Neste
voi höyrystyä haihtumalla tai kiehumalla. Höyrystyminen ei edellytä, että aine
kokonaisuudessaan olisi sille ominaisessa kiehumispisteessä. Haihtuminen
tarkoittaa nesteen höyrystymistä nesteen vapaasta pinnasta. Haihtumista tapahtuu
kaikissa lämpötiloissa. Kiehuminen sen sijaan tapahtuu lämpötilassa, jossa
nesteen sisäinen höyrynpaine on yhtä suuri tai suurempi kuin ulkoinen paine.
Kiehumisen ylläpitämiseen tuotu energia ei nosta nesteen lämpötilaa, koska
energia kuluu höyrystymiseen.
Kun
suljetussa astiassa oleva neste höyrystyy, höyryn määrä nestepinnan yläpuolella
kasvaa. Samalla myös tiivistyminen lisääntyy. Lopulta astiassa saavutetaan
dynaaminen tasapainotila. Tällöin höyrystymistä ja tiivistymistä tapahtuu yhtä
runsaasti. Astian ilmatilassa olevaa höyryä kutsutaan tällöin kylläiseksi
höyryksi ja astiassa vallitsevaa höyryn painetta kylläisen höyryn paineeksi.
Tällöin astian ilmatilassa on niin paljon höyryä kuin siihen mahtuu. Faasikaaviossa
ollaan silloin höyrystymisrajalla.
Huoneenlämpötilassa
olevasta avoimesta vesilasista nesteen pinnalta tapahtuva haihtuminen on
runsaampaa kuin tiivistyminen. Tällöin veden sisäinen höyrynpaine on pienempi
kuin ulkoinen paine eli ilmanpaine. Kun vettä keitetään avoimessa kattilassa,
vesi kiehuu loppuun, koska huoneilmassa olevan veden höyrynpaine on pienempi
kuin kylläisen höyryn paine.
Painekattilan
normaalia ilmanpainetta korkeammassa paineessa veden kiehumislämpötila on
korkeampi kuin 100 °C, joten kattilassa oleva ruoka kypsyy nopeammin.
Ilmankosteus
Ilmankosteudella
tarkoitetaan ilmassa höyrynä olevaa vettä. Ilman absoluuttisella kosteudella
tarkoitetaan sen sijaan ilmassa olevan vesihöyryn massaa tilavuusyksikköä
kohti. Kutakin lämpötilaa vastaa tietty maksimikosteus, joka kertoo vesihöyryn
suurimman mahdollisen massan tilavuusyksikköä kohti. Ilman suhteellisella
kosteudella tarkoitetaan sitä, kuinka monta prosenttia ilman absoluuttinen
kosteus on suurimmasta mahdollisesta kosteudesta. Kun ilman lämpötila alenee,
tietyssä lämpötilassa, kastepisteessä, ilmassa oleva vesihöyry tulee
kylläiseksi ja tiivistyy. Tällöin ilman suhteellinen kosteus on 100 % ja
kastepistettä vastaava kylläisen vesihöyryn paine on yhtä suuri kuin ilmassa
olevan vesihöyryn osapaine. Jos kastepiste on veden jäätymispistettä alempi,
vesihöyry muuttuu suoraan jääksi. Silloin vesihöyry härmistyy kylmille
pinnoille.
Kastepisteessä
pyykki ei kuivu, koska silloin vettä ei haihdu ilmaan. Jos ilman suhteellinen
kosteus on pieni, vaatteet kuivuvat nopeasti jopa pakkasella, jolloin jää
sublimoituu vesihöyryksi ilmaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti